Bedel ödeyen toplumlar diriliyor
 

 
 

 


Konya Sivil Toplum KuruluÅŸları`nın aylık toplantısı Enderun EÄŸitim Vakfı`nda Bilgi Üniversitesi ÖÄŸretim Üyesi ve gazetemiz yazarı Yusuf Kaplan`ın konuÅŸmacı olarak katılımıyla gerçekleÅŸtirildi. Programa, Konya`da sosyal, kültürel ve yardım faaliyetleri gerçekleÅŸtiren 60`ın üzerinde sivil toplum kuruluÅŸunun temsilcileri katıldı.

Konya Sivil Toplum KuruluÅŸları`nın gündem konularının görüÅŸülmesinin ardından söz alan Kaplan, yardım faaliyetleri ve Filistin konundaki duyarlılıktan dolayı çok mutlu olduÄŸunu söyledi.Konya`da bu denli önemli ve anlamlı faaliyetlere imza atılırken Ä°stanbul`da durumun çok daha farklı olduÄŸunu belirten Kaplan, Konya`nın Türkiye`yi yansıtmadığını aktardı. Kaplan, Türkiye`nin 100 senedir yaÅŸadığı süreci baÅŸka bir Müslüman toplumun yaÅŸamadığına da dikkat çekerek, "Biz toplum olarak bedel ödemedik. Bedel ödeyen toplumlardan daha feci bir durumla karşı karşıyayız. Bunun farkında deÄŸiliz. Bedel ödeyen toplumlar diriliyor. Filistin buna örnek. Biz direnç reflekslerimizi yitirmiÅŸ durumdayız" dedi

"KENDÄ° KURUMLARIMIZI KURAMALIYIZ"

Son dönemde gündeme taşınan `Beyaz Türk` kavramının muhatabı olan kiÅŸilerin Ä°stanbul`un zengin semtlerinde yaÅŸadığını anlatan Kaplan, "Beyaz TürklerinTürk ve Müslümanlıkla ilgisi yok. Bu kiÅŸilerin Türk ve Müslüman olmadıklarını iaÅŸe etmek lazım. Televizyonu açın, önümüzdeki tipler bunlar. Bunlar çok küçük bir azınlık ama Türkiye`nin burnundan getiriyorlar" deÄŸerlendirmesini yaptı. Dünya üzerinde kendi kendisini sömürgeleÅŸtirmeye çalışan tek ülkenin Türkiye olduÄŸuna vurgu yapan ve bunun mimarlarının da `Beyaz Türk`ler olarak ifade edilen azınlığın olduÄŸuna iÅŸaret eden Yusuf Kaplan, ÅŸöyle devam etti: "Türkiye`de kendi ülkesinin yaÅŸadığı sorunu kavrayamayan bir entelijansiya var. Terör havası estiriyorlar, küçücük olayları büyütebiliyorlar. Türkiye, iki toplum diyebileceÄŸimiz bir toplumun oluÅŸmasına gidiyor. Bunlar azınlık ve toplumun çok küçük kesimini oluÅŸturmasına raÄŸmen, ülkenin asıl sahipleri olarak bizler bir ÅŸey yapamazsak, hiçbir batı ülkesinde Müslümanların yaÅŸamadığı sorunları çok daha feci bir ÅŸekilde yaÅŸayacağız. Biz bir ÅŸey yapamazsak, ülkenin geleceÄŸinde gelecek kuÅŸağın ÅŸekillendirilmesinde kalıcı kurumları kuramazsak, eÄŸitim ve medya baÅŸta olmak üzere Türkiye`nin tümüne hitap edecek kurumları kurmadığımız sürece çuvallayacağız. Koskoca millet bu 25 sene içerisinde gösteremediÄŸimiz baÅŸarısızlıktan ötürü 50-100 sene içerisinde tarihten silinme tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir. Bizim geleceÄŸe iliÅŸkin çok ciddi tasavvurlarda bulunmamız lazım."

"OSMANLI KAN AKITMADI"

Bin senedir sürekli hakim konumda olmamıza raÄŸmen hiçbir zaman hiçbir millete zulmetmediÄŸimizi belirtti. Osmanlı medeniyetini etik, estetik ve adalet olmak üzere üç kavramda özetleyen Kaplan "Åžu an sadece tek bir zamanın ruhu denilen ÅŸey var. Modernlikten önce, batı uygarlığının tarih sahnesine çıkmasından önceki süreçte farklı zamanın ruhları aynı zaman dilimleri içerisinde vardı. Yani farklı medeniyetler bir arada yaşıyorlardı. Savaşıyorlardı kendi aralarında ama bir arada yaşıyorlardı. Ama batı uygarlığının geliÅŸtirdiÄŸi hegemonya biçimi bütün diÄŸer medeniyetlerin hayatına kast etti. Batı uygarlığı derken Avrupa`yı kast etmiyorum. Avrupa ikinci dünya savaşı ile birlikte bitti. ABD`yi kast ediyorum. ABD ÅŸu an gücünün zirvesinde ama acayip bir ÅŸekilde yok olup gidecek. Ne zaman belli deÄŸil. Åžu an dünyaya verdikleri bir ÅŸey yok, sadece kan akıtıyorlar"