Hicr-i Yılbaşı Programı İhya Edildi

Mevlana Kültür merkezindeki kalabalık dışarıya taÅŸtı. Oturacak yer kalmadığı gibi üst kata sandalya ilave edildi. Program Hacı Veyiszade  Camii Ä°mamlarından Mehmet Çapanın Kuran-ı Kerim Tilavetiyle BaÅŸladı.

Enderun EÄŸitim Vakfı Konya Åžubesi BaÅŸkanı Osman BaÄŸcı KonuÅŸmasında Ä°slam tarihinin en önemli olayı olan Hicreti gündemimizin birinci sırasına oturtmak, unutturulmaya yüz tutmuÅŸ insanlık için bir dönüm noktası olan bu tarihi olayı bu akÅŸam burada anmak için bir araya gelmiÅŸ bulunuyoruz dedi. BaÄŸcı Hicretin, Müslümanları müÅŸriklerin zulüm ve baskılarından kurtarmış, Ä°slâm'a yayılma imkânı saÄŸlamış, böylece Ä°slâm inkılâbının baÅŸlangıcı olmuÅŸtur. Bu itibarla Hz. Ömer'in hilâfeti esnasında Hz. Peygamber (s.a.s.)'in hicret ettiÄŸi yılın 1 Muharrem günü Hicrî-Kamerî Takvim için "takvim başı" olarak kabûl edildiÄŸini belirtti. BaÄŸcı Müslümanlar için Muharrem ayının birinci gecesi "Yılbaşı"gecesidir. Ä°slâmda yeni yıl, Muharremin birinci günü baÅŸlar. Müslümanlar hayatlarını ibadet günlerini, oruçlarını, Ramazan ve Kurban bayramlarını, Haccını, hep Ä°slâmî takvime göre tanzim etmek zorundadırlar. Müslümanlar ibadetlerini ihtimal ile düzenlenen Milâdi aylara deÄŸil; müÅŸahhas 'ilâhi bir gerçek' olan Kameri aylara göre düzenlediklerini söyledi.

Program Enderun EÄŸitim Vakfının davetlisi olarak gelen Ömer DöngeloÄŸlu’nun Ehl-i Beyt Sevgisi konulu konferansıyla devam etti. Ömer DöngeloÄŸlu Mevlana Kültür Merkezine sığmayan kalabalığa duygulu anlar yaÅŸattı. DöngeloÄŸlu Kerbela olayından kesitler sundu. Bu gece burada bizde bir hicrette bulunalım kötü hasletleri terk ederek iyiliÄŸe, güzele hicret edelim dedi.

KonuÅŸmanın ardından Enderun EÄŸitim Vakfının faaliyetlerini anlatan sinevizyon gösterildi.

Ömer DöngeloÄŸluna gecenin anısına hediye takdim edildi.

Program aşure ikramından sonra sona erdi.