26 TEMMUZ PAZARTESÄ° BERAT KANDÄ°LÄ°
 
 
 

 berat kandili (gecesi)- Åžaban ayının onbeÅŸinci gecesidir. Aslı "Berâet''tir.

berat sözlükte; “bir zorluktan kurtulmak ve beri olmak” demektir.

Bu gece, değişik adlarla da anılmaktadır:

Bu geceye, bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle 'Mübârek'; kulların günahlarının affolunması ve temize çıkmaları sebebiyle 'Berâet'; kulların ihsana kavuÅŸmaları nedeniyle 'Rahmet', geceyi iyi deÄŸerlendiren kulların seçilerek salih kullar arasına alınması sebebiyle 'Berâe veyaSakk' adı da verilir.

Allah Teâlâ bu gece af kapılarını açar; bu gecede mü'minler affa uÄŸrarlar ve günahlarından tevbe ettikleri taktirde temizlenirler. Bu gecede, bir yıl içinde olacak bütün iÅŸler hükme baÄŸlanıp, ifası için Cenab-ı Hak tarafından meleklere verilir. Gecesini ibadet ve dua ile, gündüzünü oruçlu geçirmek güzeldir.

berat gecesine ait beÅŸ haslet vardır:

1) Her önemli iÅŸ bu gecede ayırdedilir.

2) O gecedeki ibadetin fazileti büyüktür.

3) Ä°lâhi rahmet yayılır.

4) MaÄŸfiret gecesidir.

5) O gece, Rasûlüllah (s.a.v.)'a ÅŸefaat hakkının tamamı verilmiÅŸtir.

Çünkü, Hz. Muhammed (s.a.v.), Åžaban'ın onüçüncü gecesi ümmeti hakkında ÅŸefaat istemiÅŸ, bu ÅŸefaatin üçte biri verilmiÅŸ, ondördüncü gecesi yine istemiÅŸ, üçte biri daha verilmiÅŸ, onbeÅŸinci gece yine talep etmiÅŸ, bu gece ÅŸefaatın tamamı ihsan edilmiÅŸtir. Bu ÅŸefaatten mahrum olanlar, devenin ürküp kaçtığı gibi Allah'tan kaçanlardır. (bk. er-Râzî ve Ebussuud Efendi Tefsirleri, ed-Duhân Sûresi 3. ve 4. âyetlerin tefsiri; Hasan Basri Çantay, Kur'ân-ı Hakim ve Meâl-i Kerim, Ä°stanbul 1959, III, 904, 905).

berat gecesi hakkında Allah Rasulü (s.a.v.) ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:

"Åžaban ayının onbeÅŸinci gecesi olduÄŸu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünü oruç tutun. Çünkü o gece güneÅŸ batınca Allah Teâlâ (Keyfiyeti bizce meçhul bir halde) dünyaya en yakın göÄŸe inerek (o andan) fecir oluncaya kadar: “Benden maÄŸfiret dileyen yok mu, onu maÄŸfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir bela ile) mübtela olan yok mu, ona kurtuluÅŸ vereyim. Åžöyle olan yok mu? Böyle olan yok mu?” buyurur.” (Ä°bn Mâce, H. no: 1388)

DiÄŸer bir hadiste de ÅŸöyle buyuruluyor:

"Bu gece Åžaban'ın onbeÅŸinci gecesidir. Allah Teâlâ bu gecede Beni Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca insanları Cehennem'den kurtarır. Ancak kendisine ÅŸirk koÅŸanların, müslümanlara karşı kin ve düÅŸmanlık besleyenlerin, akrabaları ile münasebeti kesenlerin, gururlu ve kibirlilerin, ana-babasına asî olanların ve içki içmeye devam edenlerin yüzüne bakmaz." (Buhârî, et-Tergîb ve't-Terhib, II, 118).

Olacak hadiseler kaydedilir

Bir sene zarfında gelecek yılın berat Gecesi’ne kadar vuku bulacak hadiseler melekler tarafından birer deftere yazılır. Bir sene zarfında vuku bulacak zelzeleler, olaylar, harpler... Bunların defteri Cebrâil Aleyhisselam’a verilir. Rızıkla ilgili defterler Mîkâîl Aleyhisselam’a verilir. Ve öleceklerin defterleri Azrâil Aleyhisselam’a verilir.

berat Gecesi’ni

nasıl ihya etmeli?

Åža'ban-ı ÅŸerifin onbeÅŸinci, berat gecesi akÅŸam namazından sonra üç kere Yasin sûresi ve her birinin sonundaberat duâsı okunacaktır. Birinci Yâsin-i Åžerîfden sonra bu duâ okunurken Allah'ın saîd kullarından olmak niyyetiyle okunacaktır. Ä°kinci defa okunurken hayırlı ömür uzunluÄŸu niyyetiyle okunacaktır. Üçüncü defa okunurken kaza ve belâlardan emîn olup hayırlı rızık için okunacaktır.

Ayrıca berat gecesinde yatsıdan sonra ikide bir selâm vermek üzere yüz rek'at namaz kılınır. Her rek'atda Fâtiha'dan sonra on kere Ä°hlâs-ı Åžerîf okunur. On defa Ä°hlâs-ı Åžerîf okumaÄŸa kudreti olmayan beÅŸ veya üç kere okur. Bu namaz tamam olduktan sonra okuyabildiÄŸi kadar salavât-ı ÅŸerîfe ve huzûr-ı kalble tevbe ve istiÄŸfar edip Allah Teâlâ Hazretlerinden dünyevî ve uhrevî hâcetlerini talep ve niyâz edecektir. Yüce Mevlamız bu geceden hakkıyla istifade etmeyi cümlemize nasip etsin. Amin!

berat Gecesi Duasının Anlamı

Ey, kullarına sayısız lütuf ve ihsanlarda bulunan, onların kar­ÅŸÄ±lığına ihtiyacı olmayan Allah'ım!. Celal ve Kerem sahibi Rabbim! Biz âciz kullarına sonsuz nimet ve imkanlar bahÅŸeden Sen­sin! Senden baÅŸka ilah yok! Sana sığınıp yalvaranlara yardım edersin! Korkanların güvenip sığınacağı yegâne melcei yine Sensin!

Ya Rabbi, Senin nezdindeki kitabında, Levh-i Mahfûz'da ÅŸa­yet beni kötü, mahrum, ilâhî rahmetten kovulmuÅŸ, fakir bir insan olarak yazmış isen fazlınla bu kötü kaderimi; âsî, mahrum, ilâhî huzurdan kovulmuÅŸ, darlık içinde hayat geçirmeye mahkum bir fakir insan oluÅŸuma ait yazgımı siliver Allahım! Beni, nezdindeki ana kitapta iyilerden, salih kullarından, rızkı bol, zengin ve hayır­lı iÅŸlerde yarışan ve muvaffak olan kullarından olarak yazıver.

Allah'ım! -Senin sözün haktır- Nebiyy-i ZiÅŸan'ın lisanı üzere gönderdiÄŸin mukaddes Kitabında ÅŸöyle buyurdun:"Allah diledi­ÄŸini siler. (DilediÄŸini de) sabit bırakır. Bütün kitapların aslı O’nun yanındadır" (Ra'd Sûresi, 39)

Ä°lahî! "Her hikmetli iÅŸ nezdimizde bir emir ile o zaman ayrılır" (Duhan, 4) buyurduÄŸun mükerrem Åžaban ayının 14. gece­si en büyük tecellin ile; bildiÄŸimiz bilmediÄŸimiz, Senin bildiÄŸin be­la ve musibetleri bizlerin üzerinden kaldırmanı diliyoruz. Åžüphe­siz Sen, sonsuz güç ve kuvvet sahibisin! Lütuf ve ihsanı bol olan Rabbimizsin!

Allahım! Seyyidimiz, Efendimiz Hazret-i Muhammed'e, âli­ne, ashabına, evlâdına, ezvâc-ı tâhirâtına salât ü selâm eyle! Du­alarımızı Habibin hürmetine kabul eyle!