KUR'ANLA DÄ°RÄ°LÄ°Åž VE MEVLÄ°D KANDÄ°LÄ°
 
 
 

 Kur’an-i Kerim tilavetiyle baÅŸlayan programın açılış konuÅŸmasını yapan ÅŸube müdürü Abdurrahim Arslan; Yüce yaratıcının insanlığa gönderdiÄŸi en son rahmet elçisi, ilahi vahiy zincirinin son ve tamamlayıcı halkası Hz.Muhammed (S.A.V)’nin, Mekke de dünyaya teÅŸriflerinin 1440’ıncı doÄŸum yıldönümü olan Mevlid Kandili’dir bu gece. Böyle anlamlı ve güzel bir gecede siz deÄŸerli Altınekinli hemÅŸerilerimizle beraber olmayı arzu ettik. Bu geceyi sizinle ihya etmek için böyle bir program tertip ettiklerini belirtti.

 
Okunan ilahilerin ardından gecenin onur konuÄŸu Selçuk Üniversitesi Ä°lahiyat Fakültesi ÖÄŸretim üyesi Prof.Dr Ali Akpınar Kur’an ve Peygamber konulu konuÅŸmasıyla parograma yoÄŸun ilgi gösteren Altınekinlilere hitap etti.
 
Prof.Dr Ali Akpınar KonuÅŸmasına bu güzel ilçemiz de bu güzel gece de bizi sizlerle buluÅŸturan bu  organizeyi tertip edenlere teÅŸekkürlerimi sunuyorum. Bu tür programlarla ilçelerimizi hatırlamaya onura edilmeye ihtiyaçları vardı. Onun için böyle bir programın Altınekin gibi bir ilçemizde yapılmasında emeÄŸi geçen yetkililere teÅŸekkür ediyorum. Belki ÅŸehirde bu mübarek gecede onlarca yerde etkinlikler var, konferanslar var, mevlid programları var. Bu programları bizim ihmal ettiÄŸimiz köylerimiz, beldelerimiz, ilçelerimiz hasret kalmaktadırlar, bu tür programların sayılarını arttırmalıyız.
 
Ä°slam, Müslümanlık bir bayramlık elbise deÄŸildir ki ramazan da çıkaralım giyelim, ramazandan sonra tekrar gar dolabımıza, yüklüÄŸümüze, bohçamıza koyalım. Ä°slam bütün ayların dini, bütün haftaların, bütün günlerin, bütün anların dini.
 
Peygamberimiz (S.A.V) bir insan. Ama o sıradan herhangi bir insan deÄŸil. Yüce Allah’ın kendisine vahyettiÄŸi bir insan. Zeka bakımından, fiziki güzellik bakımından, özellik bakımından, yetenek bakımından, kabiliyet bakımından, donanımlı olan bir insan Hz. Muhammed (S.A.V).Peygamberimiz sözleriyle ve davranışlarıyla, yaÅŸantısıyla,23 yıllık peygamberlik hayatıyla sayfa sayfa, ayet ayet Kur’anın yorumudur. Bir taraftan Kur’an okuyorsunuz öbür taraftan Muhammed Mustafa’nın hayatını izliyorsunuz. Adeta Kur’anın tefsiri, kur’anın yansıması, kur’anın açılımı, sözlerinde kendini gösteriyor. Peygamberin gözlerinde kendini gösteriyor. Peygamberin duruÅŸunda, yürüyüÅŸünde kendisi gösteriyor. Yaptığı iÅŸlerde, yaptığı davranışlar da kendini gösteriyor. Peygamberimizin söz ve hayatı, uygulamaları, yani sünneti, Kur’anın açılımı kur’anın yorumu.            Onun için kur’an ve sünnet, kur’an ve peygamber bir birinden ayrılamaz. Biri olmadan diÄŸeri layıkıyla tam bir ÅŸekilde kâmil olarak anlaşılamaz.
 
Peygamberimizi anlatırken peygamberimizin güzellikleri bizim hayatımızda ne kadar var. Bunun muhasebesini yapmamız gerekiyor. Bununla kendimizi Müslümanlığımızı, ümmetliÄŸimizi, test etmemiz gerekiyor. O’na ne kadar benziyoruz. O’ndaki güzellikler bizde ne kadar var, sözlerimizi tartacağız bu gece. Hayatımızı gözden geçireceÄŸiz bu gece. Davranışlarımızı uÄŸraÅŸlarımızı gözden geçireceÄŸiz bu gece. Peygamberimize benzeyen taraflar benzemeyen taraflar. Peygamberimizde olup bizde olmayan yönler. Bunları tespit edip kutlu doÄŸum vesilesiyle bir kere daha peygamberimize baÄŸlılığımızı yenilemiÅŸ olacağız. Bu geceden itibaren biraz daha fazla peygamberimize benzemeye biraz daha peygambere yaklaÅŸmaya, biraz daha fazla onun yolunu izlemeye, onun yolunda olmaya gayret etmeliyiz. Bu programlar buna vesile olmalıdır. O zaman amacına ulaÅŸmış olur. EÄŸer Mevlid gecesini ihya ettikten sonra ertesi günümüz bu geceden önce günümüz gibi günahlar la dolu olursa eski tas eski hamam devam ederse hayatımız o zaman mevlid gecesinden istifade etmemiÅŸizdir. Peygamberimiz Aleyhisselatı vesselamın doÄŸduÄŸu mübarek gece hatırına, Muhammed Mustafa hatırına eÄŸer bir birilerimize küs olanlarımız varsa barışacak o gül Muhammed’in hatırına, kaynanalar gelinlerine, gelinler kaynanalarıyla barışacaklar, komÅŸular bir birlerine küsse barışacaklar, kardeÅŸler bir birlerine küsse barışacaklar. Nefislerimizi ayaklar altına alacağız ver ÅŸu elini gül Muhammed’in hatırana barışalım diyeceÄŸiz. Ä°ÅŸte o zaman bu programlar amacına ulaÅŸmış olacaktır dedi.
 
Program yapılan duanın ardında sona erdi.