Efendimizi örnek almalıyız
 
 
 

 Enderûn EÄŸitim Vakfı Konya Åžubesi "Hicret'in Nereye" konulu konferans düzenlendi. Alaeddin Keykubat Konferans Salonu'nda gerçekleÅŸtirilen konferansı Atatürk Üniversitesi Ä°lahiyat Fakültesi Ä°slam Tarihi Anabilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ağırman verdi. Katılımın yoÄŸun olduÄŸu programa; Ä°l Müftü Yardımcısı Hamza Küçük, Enderûn EÄŸitim Vakfı Onursal BaÅŸkanı Nurettin Soyak ile çok sayıda vakıf üyesi katıldı. Celal Arzu hocanın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle baÅŸlayan konferans açılışında konuÅŸan Enderûn EÄŸitim Vakfı Konya Åžube BaÅŸkanı Osman BaÄŸcı, herkesi buraya toplayanın Resulullahın sevgisi olduÄŸunu söyledi. Günümüzün Müslüman insanlarının ve özellikle Enderûn EÄŸitim Vakfı gönüllülerinin hicret edenler gibi diÄŸer insanlara örnek olunması gerektiÄŸini bildiren BaÄŸcı, "Hayatımızı hicret edenler gibi yaÅŸamalıyız. Vakıf gönüllüleri olarak en azından biz böyle yaÅŸamaya çalışmalıyız. Bu anlamda birbirimizi de gerekirse uyarmalıyız ve yardımcı olmalıyız" dedi. 
'O'NUN HER ANI BÄ°ZE SÜNNETTÄ°R'
Osman BaÄŸcı'nın konuÅŸmasından sonra "Hicret'in Nereye" konulu konferansını veren Prof. Dr. Mustafa Ağırman, konuÅŸmasını konferans ÅŸeklinde deÄŸil de sohbet ÅŸeklinde olmasını arzu ettiÄŸini, dinleyicilerin de etkin rol üstlenmesini istedi.  "Sohbet anında Peygamber Efendimizin yanına giderek, onun için aÄŸlayalım" diyen Prof. Dr. Ağırman, "Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa (SAV), kendisi de hicret etmiÅŸtir. Öncelikle Müslümanlar olarak Peygamber Efendimizi her alanda örnek almalıyız. O'nun her yaÅŸantısı bize sünnettir. Allah (CC) bizi seviyor ve bize kitap gönderiyor.  Kur'an-ı Kerim bize Peygamberimizi örnek gösteriyor. Biz Müslümanların yapması gereken de Efendimizi örnek alarak, yaÅŸantımızı buna göre ÅŸekillendirmektir" dedi. 
'SÄ°STEMLERÄ° BOZULDUÄžU Ä°ÇÄ°N Ä°NANMADILAR'
Peygamber Efendimizin gerçekleÅŸtirdiÄŸi hicreti öÄŸrenerek bu hicretten ders çıkarılması gerektiÄŸini aktaran Ä°lahiyatçı Prof. Dr. Ağırman, Peygamberimiz Hazreti Muhammed Mustafa (SAV)'in hayatında 2 dönem ve 2 ÅŸehir olduÄŸunu anımsatarak, "Efendimizin hayatında Mekke ve Medine ÅŸehirleri vardır. Mekke, Efendimizin doÄŸduÄŸu ve 53 yaşına kadar burada yaÅŸadığı ÅŸehirdir. Efendimiz 40 yaşında Allah (CC) onu son Peygamber olarak seçmiÅŸtir. Efendimiz Peygamber olunca, Mekke'de KureyÅŸ Kabilesi'nin sistemleri ve rantları bozuldu. Eminil Muhammed dedikleri Efendimizin peygamberliÄŸini kabul etmediler. Aslında Mekkeliler Efendimizin peygamberliÄŸini biliyorlardı ancak inanmıyorlardı. Peygamberimiz de Ä°slam Dinini Mekke'nin dışında bir yerde yaymaya karar verdi. HabeÅŸiÅŸtan Efendimizi davet etti. Ancak HabeÅŸiÅŸtan Mekke'ye uzaktı. Efendimizin amacı ise Mekke'ye yakın olmak ve Mekke'yi fed ederek putları yok etmekti. Ä°nsanoÄŸlu için kalp neyse dünya içinde Mekke aynı ÅŸeydir. Efendimiz nasıl dünyanın kalbi olan Mekke'deki putları yok etmek istiyorsa, biz de bundan ders çıkartarak kalbimizdeki putları yok etmeliyiz" diye konuÅŸtu. 
Ä°SLAMI Ä°NSANLARA ULAÅžTIRMAK Ä°ÇÄ°N HÄ°CRET ETTÄ°
"Peygamber Efendimiz Mekke'ye yakın olduÄŸu için Taif ÅŸehrine gitti. Buraya gitmesinin iki sebebi bulunuyordu birincisi; Taif halkı korkusuzdur. Efendimiz KureyÅŸlilerin karşısında bu insanlar iyi durur diye. Ä°kinci sebebi ise Taif'in Mekke'ye yakın olmasından dolayı. Ancak Taifliler Mekkelilerle ekonomik iliÅŸkilerinden dolayı Peygamberimize inanmadılar" diyen Prof. Dr. Mustafa Ağırman, Peygamber Efendimizin Taif'ten kovulduÄŸunu anımsatarak, "Ancak Efendimiz biliyordu ki Allah (CC) bir kapıyı kapattıysa diÄŸer taraftan daha iyi bir kapıyı açardı. Efendimiz burada pes etmedi. Yılmadı ve hak dinimizi yaymaya devam etti. Efendimiz Mekke'de Akabe denilen yerde Medineli 6 kiÅŸiyle görüÅŸ ve bu insanlar Efendimizin Peygamber olduÄŸuna inanırlar. Efendimiz bu insanlarla gelecek yıl bir daha görüÅŸme ayarlar. Bir yıl sora 1. Akabe GörüÅŸmesi olarak bildiÄŸimiz görüÅŸme olur. Bu görüÅŸmede 6 kiÅŸi 12 kiÅŸi olarak gelmiÅŸlerdir. Efendimiz görüÅŸmelerinde bu insanlardan; Allah'a (CC) ÅŸirk koÅŸmayacaksınız, hırsızlık ve ahlâksızlık yapmayacaksınız, yalan söylemeyeceksiniz, kız çocuklarını diri diri gömmeyeceksiniz der. Efendimizle görüÅŸen bu insanlar bunları yerin getirirler. Daha sonra 2. Akabe GörüÅŸmesi'nde Efendimizi Medine'ye davet ederler. Orada Ä°slam'ın rahat bir ÅŸekilde yayılabileceÄŸini söylerler. Efendimiz de Medine'ye giderek dinimizi daha rahat yaymaya baÅŸlar" ifadelerini kullandı. 
'ALLAH RIZASI Ä°ÇÄ°N ÇALIÅžMALIYIZ'
Peygamber Efendimiz Mekke'de her ÅŸeyini bırakarak bir grup sahabe ile Medine'ye gittiÄŸini vurgulayan Atatürk Üniversitesi Ä°lahiyat Fakültesi Ä°slam Tarihi Anabilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ağırman, sözlerini ÅŸöyle tamamladı: "Efendimiz Ä°slam Dini'ni daha iyi insanlara ulaÅŸtırabilmek için Allah (CC) rızası için bunu yapmıştır. Bizim bu hicretten alacağımız çok ders var. Günümüzde birçok insan bırakın Allah (CC) rızası için bir yere gitmeyi, malını bile vermiyor. Bilmiyor ki tüm mal ve mülkü veren Allah'tır. Ayrıca günümüzde birçok insan Ä°slam Dini'ni rant elde etmek için kullanıyor veya saldırıyor. Bu davranışları terk etmeliyiz. Müslümanlar olarak Peygamber Efendimizi örnek alarak, Allah (CC) rızası için çalışmalıyız."
Ä°lahiyatçı Prof. Dr. Mustafa Ağırman'ın konuÅŸmasından sonra Åžair Abdullah Gülcemal kendi ÅŸiirlerini seslendirdi. 
MUSTFA AKÇA 
 http://www.merhabahaber.com/haber/56158/Efendimizi_ornek_almaliyiz.html